Sök
  • En textbok i svenska som andraspråk
  • av Eva Bernhardtson & Louise Tarras
Sök Meny

Riksdag och regering

Valurna. Bild från iStock (andriano_cz).

Inför valdagen 11 september 2022 bjuder Folkuniversitetets förlag på ett utdrag ur Min mening. Författare är Eva Bernhardtson och Louise Tarras.

Sveriges parlament, riksdagen, finns i Stockholm. Det är riksdagen som beslutar om statens inkomster, utgifter, skatter och lagar. Riksdagens beslut gäller i hela landet. I riksdagen sitter 349 kvinnor och män. De flesta ledamöter i Sveriges riksdag är födda här, men några kommer ursprungligen från andra länder.

Arbetet i riksdagen leds av en talman. Talmannen kallar till möten och leder debatterna i riksdagen. Det är också talmannen som föreslår riksdagen vem som ska bli ny statsminister när Sverige byter regering.

I regeringen finns ministrar som har ansvar för olika politiska områden och frågor. Det finns till exempel en arbetsmarknadsminister, en finansminister, en justitieminister och en utrikesminister.

Sverige är en demokrati. Ordet är grekiska och innebär att folket bestämmer och att allas röster är lika mycket värda. Vart fjärde år är det val till riksdagen. Alla svenska medborgare som har fyllt 18 år och bor i Sverige, eller har bott i Sverige, får rösta i riksdagsvalet.

Det finns åtta stora partier i svensk politik: Centerpartiet (C), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L), Miljöpartiet (MP), Moderaterna (M), Socialdemokraterna (S), Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet (V).

Du är välkommen till riksdagshuset för att lyssna när politikerna diskuterar och beslutar. Det gäller alla – både svenska och utländska medborgare.

En text hämtad ur Min mening. Författare: Eva Bernhardtson & Louise Tarras.

Min mening. Omslagsbild: Rawpixel.com/Shutterstock.com.